Tom en Anita kochten via Buitenwonen een woonboerderij in Valthe.
July 2015
Bram Schoon is
Buitenwonen
makelaar

‘Als je onbekend bent met het kopen van een woonboerderij, zoals wij, doe je dat niet zonder aankoopmakelaar’

Tom en Anita Brouwer uit IJmuiden kochten via Buitenwonen een woonboerderij in Valthe en startten er op 1 juli 2015 hun B&B De Oude Beuk

“Vijftien jaar geleden kreeg Tom een burnout; het heeft jaren geduurd voordat herstel zichtbaar werd. In die periode boekten we een weekendje weg in Zuidlaren. Toen is de liefde voor Drenthe ontstaan. Natuurlijk spreekt de natuur, de weidsheid van het landschap en de rust ons aan. Maar het is ook de gemoedelijkheid; de mensen zijn hier zoveel vriendelijker dan in de Randstad. Na een proces waarin Tom werd ontslagen en uiteindelijk herstelde, schoolde hij zich om tot buschauffeur. Sindsdien werkt hij in het openbaar vervoer. Maar Drenthe bleef lonken. Toen duidelijk werd dat ook Anita haar baan als activiteitentherapeut en vrijwilligerscoördinator in de zorg zou verliezen, ontstond het idee om een B&B in het Noorden te beginnen. Zodoende maakten we kennis met Buitenwonen.”

Eerlijk advies

“Aanvankelijk waren we zelf onze zoektocht gestart. Dat deden we vanuit IJmuiden, de plaats waar we toen woonden. We oriënteerden ons op Friesland, Drenthe, Groningen en een deel van Overijssel. Bram Schoon ontmoetten we voor het eerst in Warfstermolen en een tijd later in Grolloo, beide keren bij een bezichtiging van een voormalige boerderij. Hij was toen de verkoopmakelaar. In Grolloo hebben we een tijd met hem staan napraten. We vertelden over onze plannen en wensen. Omdat we daartoe veel zouden moeten investeren, adviseerde Bram ons om de boerderij in Grolloo niet te kopen. Die eerlijkheid sprak ons enorm aan. We vervolgden onze zoektocht maar vielen van de ene teleurstelling in de andere. We ontdekten dat veel woonboerderijen bouwtechnische problemen hadden. Moe van het zoeken besloten we eind 2014 om nog één dag te wijden aan de bezichtiging van een aantal objecten. Daar zat deze woonboerderij in Valthe tussen.”

Bouwtechnische inspectie

“Toen we aan kwamen rijden, maakte ons hart direct een sprongetje. De statige herenboerderij is gebouwd in de jaren dertig en heeft een karakteristieke architectuur. Ook de ligging is prachtig. De eigenaar leidde ons op een fijne en verhelderende manier rond. Maar hoeveel garantie biedt dat? Wijzer geworden door onze ervaringen, durfden we het niet aan om al een bod uit te brengen. We besloten Bram te vragen om als onze aankoopmakelaar op te treden. Al een week later had hij de tweede bezichtiging geregeld. Werkelijk alles is door hem geïnspecteerd. Met een zaklantaarn bekeek hij de kruipruimten en ook de muren en plafonds onderzocht hij gedegen. Dankzij zijn bouwtechnische kennis ontdekten we dat er op twee plekken een scheurtje in de muur zat, maar dat er verder geen bouwtechnische problemen waren. Bram werd ter plekke steeds enthousiaster. Voor ons was dit alles een bevestiging dat deze boerderij, die net door de verkoper was opgedeeld in twee wooneenheden, een serieuze optie was voor ons plan om een B&B met groepsaccommodatie en retraitecentrum te beginnen.”

Onderhandeling met verkoopmakelaar

“De onderhandeling met de makelaar van de verkoper heeft Bram van a tot z verzorgd. Wij vonden dat heel plezierig. Hij wist precies wat de marktwaarde was van de woonboerderij en tot welk bedrag het reëel was om te bieden. Terwijl wij op een gegeven moment twijfelden of de verkoper ons bod zou accepteren, bleef Bram standvastig en rustig. Daardoor groeide ook bij ons vertrouwen. Uiteindelijk vonden we elkaar in een voor alle partijen aanvaardbaar bedrag, zonder gedoe ook. Mooi was eveneens dat Bram tot kort voor het tekenen van de akte over allerlei zaken meedacht, zoals de levering van energie aan de buren in het aangrenzende woondeel en de brandverzekering. In april 2015 zijn we verhuisd en startte de verbouwing. Inmiddels beschikt ons B&B over vijf landelijk ingerichte gastenkamers, twee luxe badkamers en een sfeervolle huiskamer met aangrenzende boerentuin. Op 1 juli hebben we onze deuren geopend. Wij hopen hier nog heel lang samen met onze gasten te mogen genieten van deze prachtige woonboerderij en heerlijke Drentse omgeving.”

Benieuwd naar de B&B van Tom en Anita? www.bbdeoudebeuk.nl

Gerelateerde artikelen